bgfest.eu/greece

Начало

ПОКАНА

АРТ ВИВЕНДИ – МАКЕДОНИЯ и ФОНДАЦИЯ ЖАР-С – БЪЛГАРИЯ С подкрепата на Посолството на Република България в Скопие, Туристическа агенция „Олимпик Травел“ и Нов български университет Ви канят да вземете в участие в Дните на българската култура, фолклор и традиция в Гърция 2020г.
03 септември 2020 г. – 06 септември 2020 г.

Обща информация

Тази година в края на лятото в Паралия – Катерини Гърция ще се проведат за първи път Дни на Българската култура, фолклор и традиция.  Те са част от Дните на Българската култура, фолклор и традиции в Македония, които се провеждат за четвърти път в град Охрид Северна Македония.

Организатори са АРТ Вивенди Македония, Фондация „ЖАР-С“, с подкрепата на Посолството на Република България в Македония, Българския културен център в Македония, Туристическа агенция „Олимпик Травел“  и Нов български университет. Целта на събитието е в пиковия туристически сезон за Охрид да бъде създадена атракция, която да запознае гости и туристи с българския песенен и танцов фолклор. Идеята на организаторите е популяризиране на традиционните български народни изкуства чрез огромните възможности на туризма и медиите. „Запазването на многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на различните националности, е гаранция за еволюцията човечеството.“ По време на Дните на българската култура, фолклор и традиция в Паралия – Катерини Гърция 2020 г. съставите ще вземат участие в общи събития – Официално откриване; Екскурзии до исторически и културни забележителности; Дефиле; Конкурсна програма – две вечери; Гръцка вечер на приятелството.

Паралия  е гръцко селище и популярен туристически курорт, разположен на Солунския залив. Паралия е част от  Катерини на област Западна Македония. Паралия е разположен на 6 километра източно от Катерини и на 70 километра южно от Солун. Население от 1476 души (2001). Има непрекъсната пясъчна плажна ивица с дължина 3 километра, множество хотели, таверни, барове, църква и малко пристанище. На юг землището на Паралия граничи с Олимпиаки Акти (Олимпик Бийч), където съставите – участници ще могат да ползват плажа по време на фестивалните дни.