През 2019 година в началото на пролетта в Охрид – Северна Македония за първи път се проведе Фестивал „Децата на България пеят и танцуват в Охрид“.

Фестивалът се проведе от 01 до 04 април 2019г. в град Охрид.

Организатори са АРТ Вивенди Северна Македония, Фондация „ЖАР-С“, с подкрепата на Посолството на Република България в Северна Македония, Българския културен център в Северна Македония и Нов български университет. Целта на събитието е в началото на туристически сезон за Охрид да бъде създадена атракция, която да запознае гости и туристи с българския песенен и танцов фолклор. Идеята на организаторите е популяризиране на традиционните български народни изкуства чрез огромните възможности на туризма и медиите. „Запазването на многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на различните националности, е гаранция за еволюцията човечеството.“

По време на Фестивала „Децата на България пеят и танцуват в Охрид“, съставите взеха участие в общи събития – Официално откриване; Екскурзии до исторически и културни забележителности; Концертна програма; Конкурсна вечер; Вечер на приятелството; Дефиле.

Фестивалът се проведе от 01 до 04 април 2019г. в град Охрид.